Om vask af uld ….
Min erfaring her fra butikken gennem snart mange år er – HOLD dig fra uldvaskeprogrammet på din vaske maskine – jeg har set så mange fine baby uld varer, været afgået ved døden efter en meget lang og iblød-agtig omgang, hvor maskinen ligesom skvulper frem og tilbage i ca 45 min ved 30°. DET KAN UBEHANDLET IKKE TÅLE. ( – men du kender jo bedst selv din vaskemaskine, og programmerne er forskellige fra maskine til maskine – )
Ved vask i maskinen vil jeg helt klart anbefale et hurtigt FINVASKE program på max 30°.
Evt med nedsat cetrifugering. Brug gerne et uldvaskemiddel eller i hvert fald uparfumeret sæbe, og lidt mindre sæbe end til en "almindelig" vask.
Det er så vigtigt at uld vaskes hurtigt og IKKE ligger iblød, da en uldfibre har mange skæl og ved for lang tid i vandet åbnes skællene og vandet bliver suger ind, og når ulden så centrifugeres laves en slags filtning – hvor ulden bliver knasende og hård!
Ubehandlet / rå / KbT uld har IKKE fået en hårdhændet behandling, som oftes består af plastic ( en slags beskyttelse af hver eneste uldfibre ) – der gør ulden vaskbar på fx 40° –
Uld bruges fra mange slags dyr, det allermest isolerende uld kommer fra de dyr der lever under ekstreme vejrforhold, hvor der fx er 40º i dagtimerne og minus grader om natten. Det er fx uld fra kameler & uld fra alpacaer. Men lang det meste uld kommer fra får. Og der findes rigtig mange fåreracer og dermed uldtyper. Den uld der fx er brugt i ANIEL s DYNER er fra får af racen merino, deraf navnet merionuld. Denne uld er langfibret fin og blød, og velegnet til rigtig mange ting, bl a strikkegarn – uldundertøj – og dyner.
Uld tempererer mere end det varmer. Tænk på fårene på marken en rigtig varm sommerdag… Hvis uld varmede, ville de dø af hedeslag – i det tilfælde kan man sige at ulden holder varmen ude. Men fakta er at uld ’holder’ samme temperatur som kroppen.
Normalt siger man at uld skal vaskes så lidt som muligt. Med mindre det ligefrem er meget beskidt, eller ser lidt "træt" ud, så er en god gang luftning på altanen eller tørresnoren, gerne i frostvejr, lige så effektivt. Har man meget rene uldvarer med stort lanolinindhold er det decideret selvrensende. Lanolin danner i forbindelse med sved eller urin ( som jo er en vigtig detalje at få med, når vi taler om dyner & puder ) sæbe, – det er bl.a. derfor at man ikke skal vaske blebukser særligt mget. Og endnu en vigtig detalje – uld absorberer ca. 30 % af sin vægt, og selvom uld bliver fugtigt temperere det stadig, uanset om det er som fyld i dyner sutsko undertøj eller en tyk vinter striktrøje.