Lidt – eller meget om ULD & SILKE….

 Har du nogensinde regnet på HVOR mange timer du tilbringer i din seng ? Jeg har regnet lidt på det – og alt efter hvor gamle vi bliver plus/minus nogle år – bliver det til ca 30 år – TÆNK 30 år tilbringer vi på langs med PUDER & DYNER.

Derfor vil jeg gerne fortælle DIG lidt om, hvorfor jeg er så total vild med naturfyldsDYNER og hvad de egentlig står for. 

FØRST LIDT OM SILKE:

De 5 mest fremtrædende og fantastiske ting ved silke er:
– silkelarven kan IKKE tåle nogen form for KEMI, altså er alt silke fremstillet uden brug af giftstoffer
– allergivenligt ( husstøvmider lever dårligt i silke, men kan selvfølgelig forekomme )
– antibakterielt ( bakterie dræbende)
– temperaturregulerende og åndbart, DEN animalske fiber der er bedst til at transporterer overskydende væske – vores sved og fugt – væk fra kroppen, silke absorberer ca 40% at sin vægt

Alt silke , der bruges til fyld i dyner , er forarbejdet af menneskehænder –håndkraft ja , trukket i form og lagt lagvis indtil fyldet har den tykkelse der nu skal bruges til enten sommer – vinter eller helårsdyner. Det gælder både for baby, junior og voksen dyner , og selvfølgelig også for underlag og puder.

Silkedyner KAN vaskes, hvis der skulle ske et uheld, men din dyner holder meget længere hvis du nøjes med at lufte den regelmæssigt og gerne i frostvejr, så evt. husstøvmider dør. Dynen bliver også dejlig frisk af en tur på altanen eller tørresnoren !! I baby – og juniordyne fyldet er der blandet bomuld, så de kan vaskes så tit man ønsker.

SÅ LIDT OM ULD:

Uld bruges fra mange slags dyr, det allermest isolerende uld kommer fra de dyr der lever under ekstreme vejrforhold, hvor der fx er 40º i dagtimerne og minus grader om natten. Det er fx uld fra kameler & uld fra alpacaer. Men lang det meste uld kommer fra får. Og der findes rigtig mange fåreracer og dermed uldtyper. Den uld der er brugt i ANIEL s DYNER er fra får af racen merino, deraf navnet merionuld. Denne uld er langfibret fin og blød, og velegnet til rigtig mange ting, bl a strikkegarn – uldundertøj – og som her DYNER. 

Uld tempererer mere end det varmer. Tænk på fårene på marken en rigtig varm sommerdag… Hvis uld varmede, ville de dø af hedeslag – i det tilfælde kan man sige at ulden holder varmen ude. Men fakta er at uld ’holder’ samme temperatur som kroppen.

Normalt siger man at uld skal vaskes så lidt som muligt. Med mindre det ligefrem er meget beskidt, hvad dyner jo ikke bliver, er en god gang luftning på altanen eller tørresnoren, gerne i frostvejr, lige så effektivt. Har man meget rene uldvarer med stort lanolinindhold er det decideret selvrensende. Lanolin danner i forbindelse med sved eller urin ( som jo er en vigtig detalje at få med, når vi taler om dyner & puder ) sæbe, – det er bl.a. derfor at man ikke skal vaske blebukser. Og endnu en vigtig detalje – uld absorberer ca. 30 % af sin vægt, og selvom uld bliver fugtigt temperere det stadig, uanset om det er som fyld i DYNER  sutsko undertøj eller en tyk vinter striktrøje.